Liftutbildning | Utbildning mobila arbetsplattformar | Säkra Utbildningar
Ring Säkra Utbildningar
Ring Säkra Utbildningar
X

Har du frågor om liftutbildningen?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

Maila Säkra Utbildningar
X

Har du frågor om liftutbildningen?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

Utbildning mobila arbetsplattformar

Hos oss kan du gå liftutbildning i mobila arbetsplattformar A1, A3, B1, B3, vilket innebär att du får behörighet att arbeta med:

      • Saxlift och pelarlift med stödben
      • Släpvagnsmonterad bomlift med stödben, bilmonterad bomlift med stödben och larv-/banburen lift
      • Självgående saxlift och pelarlift
      • Självgående bomlift vikarmslift

Utbildningen utförs hos oss på plats i Malmö och består av teori samt praktisk övning med lift. Våra utbildare är auktoriserade utbildare genom liftutbildningsrådet.

Har du funderingar kring liftutbildningen? Kontakta oss 010-173 50 37

Utbildningens uppbyggnad

Bokningsinformation
  • Priset är 2 200 kr exklusive moms per deltagare
  • I priset ingår certifikat för behörigheterna A1, A3, B1 och B3 som är giltigt i 5 år och kursmaterial
  • För dig som ska använda lift eller planera arbete med mobila arbetsplattformar
  • Ingen förkunskap krävs
  • Utbildningen utgår från Liftläroplanen (LLP) och Liftutbildningsrådets (LUR) riktlinjer enl. standarden SS-ISO 18878:2013
  • Tidsåtgång är ca 5,5 h inklusive pauser
  • Utbildningen hålls i Malmö
Utbildningsinnehåll
  • Kursorientering
  • Olika arbetsplattformar
  • Mobilplattformens konstruktion
  • Skötsel och daglig tillsyn
  • Säkert arbetssätt
  • Lagar och arbetarskydd
  • Praktiska övningar
  • Kunskapsprov

Har du frågor om liftutbildningen? Vi hjälper dig!


Vill ni ha en kundspecifik liftutbildning?

Vi på Säkra Utbildningar är alltid flexibla för att få fram den bästa möjliga lösningen för våra kunder. Tack vare att vi har egna instruktörer kan vi tillsammans med kund skapa kundspecifika utbildningar.

Vi är kopplade till ID06
Ackrediterad kompetensregistrator 2020 | Säkra Utbildningar

Förlorat eller förnya ditt liftkort?

Har du tappat bort, behöver uppdatera eller förnya ditt liftkort? Skriv ditt ärende i formuläret nedan. Bra att veta! Det tar ca 2 veckor för oss att förnya ditt liftkort, det tillkommer även en administrationskostnad på 400kr för förnyelse av liftkort. Har du frågor gällande förnyelse av liftkort? Välkommen att kontakta oss nedan.

Fyll i formuläret för att skicka förfrågan om förnyelse av liftkort.

Liftutbildning enligt Liftläroplanen (LLP)

Vid arbete eller planering med mobila arbetsplattformar går säkerheten alltid först! Ett sätt att minska riskerna och antal olyckor vid arbete med lift är genom utbildning. Självklart utgår utbildningen ifrån Liftläroplanen (LLP) och Liftutbildningsrådets (LUR) riktlinjer där vi är auktoriserade utbildare. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor. Vi har regelbundet öppna utbildningstillfällen i lift i Malmö.

Utbildningsinnehåll för lift

Som arbetsledare, skyddsombud eller användare av mobila arbetsplattformar ska du kunna planera och bedöma risker innan påbörjat liftarbete. Liftutbildningen baseras på de lagar och förordningar som behandlar arbete med lift; det vill säga arbetsmiljölagen och standarder. Du får kunskap om när de vanligaste lifttyperna saxlift och bomlift ska användas och hur de är uppbyggda. Du får öva praktiskt med lift och får en genomgång av säker hantering och användning av fallskydd i lift.

Tyvärr sker liftolyckor årligen där personal skadas eller i värsta fall omkommer. Utbildning i kombination med att se över kulturen på arbetsplatsen är sätt att minska olyckor och dödsfall. Vid avslutad liftutbildning ska du vara medveten om hur du bedömer risker vid liftarbete och arbeta på ett sätt som minimerar dessa. Målet är att du ska vara en säker liftförare som aktivt motverkar risker i det dagliga arbetet genom att bedöma tänkbara faror samt kontrollerar och använder din skyddsutrustning på ett korrekt sätt.

För att anmäla dig till liftutbildningen ska du vara 18 år eller uppfylla kraven enligt AFS 2012:3 om du är minderårig. Du rekommenderas att ha minst B-körkort. Efter genomförd och godkänd utbildning erhålls behörighet för A1, A3, B1, B3.

Frågor och svar om liftutbildningen

Vad innebär Liftläroplanen (LLP)?

LLiftläroplanen förkortas LLP och är en standard för vad som ska ingå i en grundläggande liftutbildning.

Vad är syftet med Liftläroplanen? (LLP)

Syftet med Liftläroplanen är att branschen ska ha ett gemensamt krav på lägstanivå för utbildning i lift. Genom att ha en standard på vad som ska ingå i utbildningen kan man se till så att alla som arbetar med mobila arbetsplattformar har samma kunskapsnivå.

Vad ingår i liftutbildningen?

Säkert handhavande av mobila arbetsplattformar, vilka olika lifttyper som finns och hur dessa ska användas på rätt sätt. Du får öva praktiskt med lift och får en genomgång av säker hantering och användning av fallskydd i lift.

Vilken behörighet får jag efter avslutad utbildning?

Efter genomförd och godkänd utbildning utfärdas certifikat för behörigheterna A1, A3, B1 samt B3.

Varför är liftutbildning ett krav?

För att säkerställa att arbetsplatsen har personal som arbetar riskmedvetet och kan hantera mobila arbetsplattformar på ett säkert sätt.

Vem behöver certifikat i lift?

Alla som ska använda eller planera arbete med mobila arbetsplattformar.

Hur länge är certifikatet i lift giltigt?

Certifikater är giltigt i fem (5) år.

Vem ansvarar för att personalen ska utbildas?

Arbetsgivaren.

Hur ofta måste mobila arbetsplattformar besiktigas?

Minst en gång per år ska mobila arbetsplattformar besiktigas av en behörig person.

De vanligaste lifttyperna

LiftA1A3B1B3 | Säkra Utbildningar

Sax- och bomlift är de vanligaste mobila arbetsplattformerna som används mest flitigt. Saxliften används för lyft rakt uppåt och kan monteras med eller utan hjul beroende på underlaget. Bomliften har större räckvidd än saxliften och används med fördel när arbetet kräver mer svängrum.

Båda lifttyperna styrs från korgen och kan drivas av batteri eller diesel. Vid batterimotor är liften främst lämpad för arbete inomhus medan dieselbränsle används vid arbete utomhus vid ojämn terräng.

Går säkerheten först på din arbetsplats?

  • Du som ska använda lift har genomgått liftutbildning och erhållit både teoretiska och praktiska kunskaper.
  • Liftutbildning har genomförts enligt branschens liftläroplan och svensk standard.
  • Du som arbetstagare har ett skriftligt intyg av din arbetsgivare för att kunna använda liften.
  • Du har personligt fallskydd när du arbetar i lift.
  • Det finns en maskinintroduktion av både nya och gamla modeller före användning från din arbetsgivare eller ledning.
  • Du är minst 18 år eller som minderårig uppfyller kraven enligt AFS 2012:3.
  • Du tar del av och förstår säkerhetsanvisningar och instruktionsböcker.

Kan du svara ja på ovan påståenden? Om inte, prata med din arbetsgivare och försök åtgärda bristerna. Är du arbetsgivare? Se till att först och främst utbilda din personal.

Arbetsmiljölagen svart på vitt

Har du läst kapitel 3 i Arbetsmiljölagen som handlar om allmänna skyldigheter? Här finns matnyttig information om vems skyldighet som gäller i olika situationer.

§3

Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han eller hon har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren ska se till att endast arbetstagare som har fått tillräckliga instruktioner får tillträde till områden där det finns en påtaglig risk för ohälsa eller olycksfall.

Arbetsgivaren ska genom att anpassa arbetsförhållandena eller vidta annan lämplig åtgärd ta hänsyn till arbetstagarens särskilda förutsättningar för arbetet. Vid arbetets planläggning och anordnande ska beaktas att människors förutsättningar att utföra arbetsuppgifter är olika.

§4

Arbetstagaren ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i genomförandet av de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Arbetstagaren ska följa givna föreskrifter samt använda de skyddsanordningar och iaktta den försiktighet i övrigt som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Om arbetstagaren finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, ska han eller hon snarast underrätta arbetsgivaren eller skyddsombud. Arbetstagaren är fri från ersättningsskyldighet för skada som uppstår till följd av att han eller hon underlåter att utföra arbetet i avvaktan på besked om det ska fortsättas.

Av- och ombokningsregler

Det kostar ingenting att av/omboka fram till fyra veckor innan utbildningsstarten. Vid senare av/ombokning debiteras 35 % av avgiften fram till två veckor före start. Vid av/ombokning senare än två veckor innan utbildningsstart debiteras 100 % av kursavgiften. Av/ombokningsreglerna gäller om inget annat gällande avtal finns.

Upptäck fler av våra säkra utbildningar

Vi erbjuder fler säkra utbildningar, bland annat: