Brandskyddsutbildning | Utbildning brandskydd | GBU utbildning | Säkra utbildningar

Grundläggande brandskyddsutbildning

X

Har du frågor om Grundläggande brandskyddsutbildning?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

[wpforms id="508" title="false" description="false"]
X

Har du frågor om Grundläggande brandskyddsutbildning?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

[wpforms id="509" title="false" description="false"]

Vad är brandskyddsutbildning?

En brandskyddsutbildning syftar till att utbilda all personal inom brandskyddsfrågor för att se till att alla medarbetare på en arbetsplats har tillräckliga kunskaper om brandriskerna i arbetet, hur dessa risker kan förebyggas och hur man ska agera om en brand uppstår. Det är viktigt att alla på en arbetsplats har grundläggande kunskaper inom brandskydd för att minimera risken för att en brand uppstår eller sprids. Tiden är otroligt viktigt vid händelse av brand och om alla vet hur de ska agera kan risken för skada och olycka undvikas till största möjliga mån.

Olika utbildningsformer för denna utbildning

Under vår brandskyddsutbildning ingår praktik med brandsläckare och brandfilt för att alla på arbetsplatsen ska känna sig trygga med att hantera brandredskap när brandolyckan är framme. Under vår webbutbildning och e-learning visas filmer över hur brandsläckare och brandfilt används vid brand. När alla deltagare genomfört utbildningen ges intyg som bekräftar kunskaper i grundläggande brandskydd. Vi erbjuder grundläggande brandskyddsutbildning som företagsanpassad grupputbildning samt via e-learning.

Information om utbildningen

Utbildningsinformation
  • Ingen förkunskap krävs
  • Rekommenderat antal deltagare är 15 per utbildning och max antal deltagare är 20 per utbildning.
  • Tidsåtgång är ca 2,5 – 3 timmar
  • Gällande tid och plats för företagsanpassade grupptillfällen, bestämmer ni! Vi utbildar främst i Malmö och övriga Skåne på vardagar men är alltid flexibla när det kommer till tid och plats
  • Efter utbildningen fås intyg
  • Vi rekommenderar utbildning i grundläggande brandskydd vart fjärde år
Utbildningsinnehåll
  • Hur bränder uppstår och kan förebyggas
  • Brandförlopp
  • Färsk statistik över brandorsaker
  • Lagen om skydd mot olyckor (LSO)
  • Introduktion till systematiskt brandskyddsarbete (SBA)
  • Utrymningsrutiner
  • Mänskligt beteende vid nödsituation
  • Olika typer av brandsläckare och dess ändamål
  • Praktik med brandsläckare och brandfilt (Vid fysiska utbildningstillfällen)
Utbildningsmål

Målet med brandutbildningen är att du ska bli medveten om brandrisker på din arbetsplats och hur du kan förebygga dem. Vid avslutad utbildning ska även du bära med dig kunskap om hur du på bästa sätt agerar när brand uppstår. Till sist ska du ha en övergripande förståelse över vad Lagen om skydd mot olyckor (LSO) innebär och hur den tolkas i praktiken.

HAR DU FRÅGOR OM BRANDSKYDDSUTBILDNING? Vi hjälper dig!


Vill ni ha en kundspecifik GBU-utbildning?

Önskar ni en GBU-utbildning kopplad till er verksamhet? Vi på Säkra Utbildningar är flexibla tack vare att vi har egna instruktörer och externa instruktörer. Vi vill alltid ta fram den bästa möjliga lösningen för våra kunder och deras verksamhet.

HLR och Grundläggande Brandskyddsutbildning (GBU)

Vi erbjuder även HLR- och grundläggande brandskyddsutbildning under samma dag. Instruktören börjar dagen med HLR och avslutar med grundläggande brandskyddsutbildning. Vill du veta mer? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Vässa dina brandkunskaper med brandutbildning

Majoriteten av alla brandolyckor beror på den mänskliga faktorn, det finns med andra ord mycket kvar att jobba på när det handlar om brandkunskap. Framför allt måste de förebyggande åtgärderna bli bättre på arbetsplatser.

Under vår grundläggande brandutbildning får du ta del av färsk statistik över brandorsaker och hur du på bästa sätt kan arbeta förebyggande på din arbetsplats. Utbildningen tar avstamp i Lagen om skydd mot olyckor (LSO). Vi går även igenom utrymning av arbetsplats vid nödsituation och vad man bör tänka på när det gäller utrymningsvägar. Brandutbildningen avslutas med praktik där du får pröva dina nyvunna kunskaper genom att öva med brandsläckare och brandfilt.

Målet med brandskyddsutbildningen är att du ska bli medveten om vilka brandrisker som finns på din arbetsplats och hur du på bästa sätt kan förebygga dem. Vanliga brandorsaker på arbetsplatsen som vi ofta pratar om under vår brandutbildning är laddare som ständigt är anslutna till vägguttag och materialuppställning för nära fasaden. Vidare ska du vid avslutad utbildning även du bära med dig kunskap om hur du på bästa sätt agerar när brand uppstår. Till sist ska du ha en övergripande förståelse över vad Lagen om skydd mot olyckor (LSO) innebär och hur den tolkas i praktiken. I vår brandutbildning ingår en introduktion till systematiskt brandskyddsarbete (SBA) som handlar om förebyggande brandskyddsåtgärder på arbetsplatsen.

FAQ om brandskyddsutbildning

Hur ofta bör man gå brandskyddsutbildning?

Det är rekommenderat att genomföra utbildningen inom brandskydd minst vart fjärde år för att se
till att kunskaperna är enligt de senaste rekommendationerna. Det ger även möjlighet till att repetera kunskaperna och dela erfarenheter med andra.

Vem är ansvarig för brandskydd?

Den ytterst ansvarige för brandskyddet på en arbetsplats är ledningen, alltså ofta VD, förvaltningschef eller liknande. Uppgiften att skapa en brandskyddsorganisation kan delegeras till en brandskyddsansvarig. Brandskyddsorganisationen har till uppgift att planera, utföra och följa upp brandskyddsarbetet. Ofta tillsätts även en egenkontrollant som genomför kontroller av brandskyddet enligt en satt plan. Hur stor brandskyddsorganisationen är samt hur den är uppbyggd ska anpassas efter verksamheten samt vilka krav som eventuellt ställs på verksamhet/byggnad. Alla som äger en fastighet, oavsett om det är en privatperson, en bostadsrättsförening, företag eller en organisation, har ett brandskyddsansvar som innebär ett ansvar att veta vilket brandskydd som finns i byggnaden, hur det ska kontrolleras och skötas för att hålla över tid. Det ska finnas rutiner för drift/underhåll, men omfattningen av detta kan variera. I en bostadsrättsförening ska till exempel alla boende ha koll på vilka ordningsregler som gäller när det kommer till trapphus, brandvarnare etc.

Utskriftsvänlig brandaffisch för dig som vill ha koll

För dig som vill veta hur du släcker en brand med brandfilt och brandsläckare finns affischen nedan till din hjälp. Den är självklart kostnadsfri och gör sig bäst som utskrift i A4 eller A3. Varför inte passa på hänga upp några exemplar på arbetsplatsen, på gymmet eller sätta upp på kylen därhemma? Möjligheterna är oändliga och valet är ditt!

Här laddar du ner brandaffisch!

Om brand utbryter | Eldupphör

Du glömmer väl inte bort utbildning i HLR?

Att ha kunskap om brandskydd är otroligt viktigt. Något som är minst lika viktigt är att veta hur du på bästa sätt hjälper någon som drabbats av luftvägsstopp, hjärtstopp eller medvetslöshet. Läs gärna mer om vår utbildning i hjärt-lungräddning och första hjälpen.

Av- och ombokningsvillkor

Det kostar ingenting att av/omboka fram till fyra veckor innan utbildningsstarten. Vid senare av/ombokning debiteras 35 % av avgiften fram till två veckor före start. Vid av/ombokning senare än två veckor innan utbildningsstart debiteras 100 % av kursavgiften.