Säkra Lyft-utbildning för lastkopplare och signalmän | Säkra Utbildningar
Ring Säkra Utbildningar
Ring Säkra Utbildningar
X

Har du frågor om utbildningen i säkra lyft?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

Maila Säkra Utbildningar
X

Har du frågor om utbildningen i säkra lyft?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

Säkra Lyft utbildning

Vi erbjuder öppna utbildningstillfällen

Utbildningen i Säkra lyft är för dig som är lastkopplare eller signalman och kan även vara aktuell för kranförare. Kursen ger dig behörighet att koppla gods, lasta av gods och signalera och ska bidra till att du väljer rätt lyftredskap, regelbundet kontrollerar utrustning och lyfter på ett säkert sätt.

Utbildningen hålls både på plats hos oss i Malmö och via datorn på distans. Ingen förkunskap krävs.

Välkommen!

Bokningsinformation

  • Priset är 1 500 kr exklusive moms per person
  • I priset ingår certifikat som rekommenderas att förnyas efter 3 år
  • För dig som är lastkopplare och signalman och kan även vara aktuell för kranförare
  • Ingen förkunskap krävs
  • Tidsåtgång är ca 3,5 h inklusive pauser
  • Utbildningen hålls både på plats hos oss i Malmö och via datorn på distans

Utbildningsinnehåll

  • Grunderna i säkra lyft
  • Arbetsmiljölagen
  • Arbetsmiljöverkets författningssamling 2006:6
  • Statistik för arbetsolyckor och dödsfall på arbetsplatsen
  • Vanliga orsaker till att olyckor inträffar
  • De vanligaste lyftanordningarna
  • Riskbedömning vid planering och utförande av lyft
  • Exempel på olika lyft
  • Val av lyftanordning och utrustning
  • Hur arbetsolyckor kan förebyggas
  • Kontroll av utrustning
  • Signalering

Har du frågor om Säkra Lyft utbildningen? Vi hjälper dig!


Vill ni ha en kundspecifik utbildning i Säkra Lyft?

Vi på Säkra Utbildningar är alltid flexibla för att få fram den bästa möjliga lösningen för våra kunder. Tack vare att vi har egna instruktörer kan vi tillsammans med kund skapa kundspecifika utbildningar.

Vi är kopplade till ID06
Ackrediterad kompetensregistrator 2020 | Säkra Utbildningar

Säkra lyft-utbildning för lastkopplare och signalmän

Många gånger har lyftanordningar ersatt manuella lyft och bidragit till en mindre slitsam arbetsmiljö. Samtidigt uppstår risker när gods hanteras med kran och lyftanordningar som gör att det ställs krav på kranförare, lastkopplare och signalmän. Utbildningen i säkra lyft ger dig behörighet att koppla gods, lasta av gods och signalera. Utbildningen i säkra lyft ska bidra till att du väljer rätt lyftredskap, regelbundet kontrollerar utrustning och lyfter på ett säkert sätt. Tänk på att den här utbildningen inte berör hissar, bygghissar, truckar eller anordningar för personlyft i vården.

Utbildningsinnehåll för säkra lyft

Enligt Arbetsmiljöverkets författarsamling, AFS, 2006:6 ska arbetstagare eller inhyrd arbetskraft som använder lyftanordningar eller lyftredskap ha dokumenterade praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Det gäller även för skyddsombud eller arbetsledare som ska planera arbetet. Med andra ord, alla som kommer i kontakt med lyft ska utbildas. Utan kunskap inom säker användning får du alltså inte använda lyftredskap så som mobilkran, tornkran eller annan lyftanordning.

Under utbildningen går vi igenom Arbetsmiljölagen och AFS 2006:6 som påverkar arbetet med lyftanordningar. Arbetsmiljölagen handlar om vilka skyldigheter och rättigheter som gäller för arbetsgivare och arbetstagare. Det är alltid arbetsgivaren som ska se till att de anställda får tillgång till kunskap som gör att de kan hantera lyftredskap på ett säkert sätt. Signaler och tecken, säkerhetsregler och riskbedömning ingår även i utbildningen.

Utbildningen ger dig behörighet att koppla gods, lasta av gods och signalera. Utbildningen ger dig kunskap om val av rätt lyftredskap, regelbundet kontroll av utrustning och lyfta på ett säkert sätt. Du ska även kunna göra riskbedömningar och avbryta osäkra lyft.

Arbetsmiljöverkets författningssamlingar (AFS)

Det finns ett antal olika författningssamlingar från Arbetsmiljöverket, så kallade AFS:er, som styr arbetet med säkra lyft. Här är några som kan vara intressanta för dig.

AFS 1999:3 – Byggnads- och anläggningsarbete

Föreskrifterna riktar sig till alla som har ansvar för byggnads- och anläggningsarbete, även byggherrar. De innehåller bland annat regler om transport av material på byggplatser, takarbete, vägarbete och skyddsnät.

AFS 2003:3 – Arbete i explosionsfarlig miljö

Föreskrifterna gäller där någon i arbetet kan utsättas för fara orsakad av explosionsfarlig miljö i byggnader, lokaler, utrustningar, andra tekniska anordningar och på andra arbetsplatser med explosionsfarliga miljöer.

AFS 2006:4 – Användning av arbetsutrustning

Föreskrifterna gäller användning av arbetsutrustning i arbetet. De bygger på arbetsmiljölagen 1977:1160.

AFS 2006:6 – Användning av lyftanordningar och lyftredskap

Föreskrifterna gäller alla som använder lyftanordningar och lyftredskap i arbetet. Arbetet ska planeras, organiseras och genomföras så att farliga situationer förhindras.

AFS 2006:7 – Tillfälliga personlyft kranar och truckar

Föreskrifterna gäller utrustning och arbete där personer lyfts med kranar eller truckar som ursprungligen inte är gjorda för att lyfta personer. Sådana lyft får endast ske tillfälligt och under vissa förutsättningar.

AFS 2008:3 – Maskiner

Föreskrifterna om maskiner gäller för maskiner, utbytbar utrustning, säkerhetskomponenter, lyftredskap, kedjor, kättingar, linor, vävband med mera. Reglerna gäller för produkter som används yrkesmässigt såväl som privat.

Av- och ombokningsregler

Det kostar ingenting att av/omboka fram till fyra veckor innan utbildningsstarten. Vid senare av/ombokning debiteras 35 % av avgiften fram till två veckor före start. Vid av/ombokning senare än två veckor innan utbildningsstart debiteras 100 % av kursavgiften. Av/ombokningsreglerna gäller om inget annat gällande avtal finns.

Fler säkra utbildningar för dig och din personal

Vi erbjuder många fler utbildningar, nedan är ett axplock: