Fallskyddsutbildning för höghöjdsarbete | Säkra Utbildningar
Ring Säkra Utbildningar
Ring Säkra Utbildningar
X

Har du frågor om fallskyddsutbildningen?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

[wpforms id="508" title="false" description="false"]
Maila Säkra Utbildningar
X

Har du frågor om fallskyddsutbildningen?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

[wpforms id="509" title="false" description="false"]

Utbildning i fallskydd

Fallskyddsutbildningen är en kravutbildning för dig som arbetar på höga höjder eller ansvarar för personal på höga höjder. Utbildningen täcker teoretiska kunskaper om exempelvis säkerhet, räddningsplan fallskydd, fallskyddsutrustning som fallskyddssele samt praktisk fallskyddsövning.

Vi erbjuder fallskyddsutbildning online via dator på valfri ort eller fallskyddsutbildning på plats hos oss i Malmö. Välkommen!

Har du funderingar om fallskyddsutbildningen? Kontakta oss 010-173 50 37

Utbildningsinformation

Praktisk information
  • För dig som arbetar på hög höjd eller ansvarar för personer som arbetar på hög höjd
  • Ingen förkunskap krävs
  • Vi är anslutna till ID06 och har kompetensen ”Fallskyddsutbildning enligt BS8454:2006”
  • Priset är 1 950 kr exklusive moms per person
  • I priset ingår certifikat, kursmaterial och praktisk övning med firning
  • Rekommenderad förnyelse av certifikat efter 3 år
  • Tidsåtgång är ca 2,5 h
  • Pris för egen fallskyddsutbildning; kontakta oss för offert!
  • Utbildningen hålls på Stekelgatan 4B, 212 23 Malmö
Utbilndingsinnehåll
  • Grunderna i fallskydd
  • Statistik
  • Lagar och normer
  • Val av fallskydd
  • Fallskyddssystem
  • Fästpunkter
  • Om olyckan är framme
  • Praktiska övningar (genomförs ej vid distansutbildning)
  • Kunskapsprov

Har du frågor om fallskyddsutbildningen? Vi hjälper dig!


Vill ni ha en kundspecifik fallskyddsutbildning?

Vi på Säkra Utbildningar är alltid flexibla för att få fram den bästa möjliga lösningen för våra kunder. Tack vare att vi har egna instruktörer kan vi tillsammans med kund skapa kundspecifika utbildningar.

Önskar ni fallskyddsutbildning på polska?

Vi utbildar din polsktalande personal i fallskydd, antingen på något av våra öppna polsktalande utbildningstillfällen i Malmö eller på valfri plats när det passar er.

Vi är kopplade till ID06
Ackrediterad kompetensregistrator 2020 | Säkra Utbildningar

Förlorat eller förnya fallskyddscertifikat?

Om du tappat bort eller förlorat ditt certifikat kan vi beställa ett nytt åt dig.

Pris: 200kr
Handläggningstid: 2-4 veckor (exklusive helger, röda dagar och högtider)

OBS! Du kan inte förnya ditt certifikat här. Utan har ditt certifikat gått ut behöver du gå utbildningen på nytt. Alla våra utbildningar.

Beställ nytt certifikat genom att maila till [email protected]

Följande information behövs i mailet:

  • För- och efternamn:
  • Företag (som betalat för utbildningen):
  • Vilken kurs:
  • Leveransadress:
  • Faktureringsadress (om annan än leveransadress):
  • E-postadress:
  • Telefonnummer:

FAQ om fallskydd

Fallskydd tak

Det finns olika typer av fallskydd för tak. I första hand finn det:

    • 1a Skyddsräcke
    • 1e Skyddsnät

I sista hand, med undantag av snöskottning:

    • 1f Personlig fallskyddsutrustning med förankringspunkt.

Övriga fallskydd som finns är exempelvis:

    • 1b Arbetsplattform
    • 1c Arbetskorg
    • 1d Ställning
Fallskyddsutbildning giltighetstid

Det är ett lagkrav att om du arbetar på högre höjd än 2 meter eller mer i nivåskillnad ska du ha gått en fallskyddsutbildning. Vi rekommenderar att du förnyar ditt certifikat vart tredje år men det finns inget lagkrav att man går om en fallskyddsutbildning, utan det är alltid arbetsgivarens ansvar att göra en bedömning och se till att arbetstagarna har rätt utbildning för att kunna utföra ett säkert arbete.

Vad är fallskydd?

Fallskydd är ett skydd mot fall från hög höjd för att hindra skada och olycka. Det finns många olika typer av fallskydd, men syftet med ett fallskydd är att det ska hindra eller fånga upp ett fall. Det kan vara ett kollektivt fallskydd, som exempelvis skyddsnät och ställning eller ett personligt fallskydd som sele och kopplingssystem.

När ska fallskydd användas?

Alltid på en nivåskillnad som är två meter eller mer. Arbetsmiljöverket har tagit fram föreskrifter om exempelvis fallskydd och arbete på hög höjd:

Förankringspunkt fallskydd

Vid användning av personligt fallskydd bär man sele med ett kopplingssystem som går till en förankringspunkt. Det ska alltid finnas en förankringspunkt vid höjdarbete med personligt fallskydd. Om det inte finns ska man inte utföra arbetet för sin egen säkerhet. Då behövs det antingen monteras en förankringspunkt eller att en mobil förankringspunkt som exempelvis blyvikter eller tripod används.

Utbildningsinnehåll för fallskydd

Utbildning i fallskydd krävs för alla som arbetar på tak eller andra höga höjder. Det gäller även för arbetsledare och chefer som har ett övergripande arbetsmiljöansvar för personal som arbetar ovanför marken. Från den 1 januari 2015 kan alla som utför byggnads- och anlägg­ningsarbete där det finns risk för fall från 2 meter och högre betala sanktionsavgifter om inte reglerna följs.

Grundstenarna i utbildningen handlar om hur en sund arbetsmiljö och strukturerade rutiner i kombination med god teoretisk och praktisk kunskap kan bidra till att fallolyckor minskar. Personal som arbetar på hög höjd är enligt återkommande statistik fortfarande den yrkeskategori som högst sannolikt kommer råka ut för olyckor på arbetsplatsen – just därför är utbildning en viktig byggsten för att lyfta diskussionen. Vilka är de bakomliggande orsakerna till fallolyckor och hur kan du undvika riskerna?

Vi inleder utbildningen med teori som går igenom vilka lagar och förordningar som styr arbete på hög höjd, vilka skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har samt hur du kan arbeta ergonomiskt. Vi går igenom statistik och de bakomliggande olycksorsakerna och ökar medvetenheten om riskerna genom diskussion och pedagogiskt utbildningsmaterial. Praktiken ingår i utbildningen där du får öva firning och räddning med fallskyddssele. Ingen förkunskap krävs för utbildningen och åldersgränsen är 18 år.

Målet är att du som genomfört fallskyddsutbildningen ska vara riskmedveten på arbetsplatsen och ha en ökad förståelse för vilka regler som påverkar höghöjdsarbete. Vår rekommendation är att du och din personal utbildas i fallskydd vart tredje år.

Arbetsgivarens skyldigheter vid höghöjdsarbete

Visste du att arbetsgivaren enligt lag ska utforma ett fallskyddsprogram som identifierar eventuella fallrisker på arbetsplatsen? Arbetsgivaren ska även ansvara för att rätt material används, att arbetstagaren har relevant utbildning samt ta fram en räddningsplan vid fallrisk. Arbetsgivarens ansvar kan delas upp i följande punkter:

1. Riskanalys av arbetsplatsen

En riskanalys görs av arbetet som ska utföras. Kommer det fram i riskanalysen att det finns fallrisk på arbetsplatsen ska den fallrisken elimineras eller förhindras på bästa sätt genom fallskyddsutrustning.

2. Val av utrustning

Finns det fallrisk på arbetsplatsen ska rätt skyddsutrustning väljas som uppfyller alla gällande normer och krav. CE-märkning ska finnas på utrustningen som bekräftar att utrustningen är tillverkad enligt regler för miljö och säkerhet inom EU. Är du osäker på vilken utrustning som behövs kan du alltid kontakta oss för vägledning.

3. Utbildning av personal

Personal som ska utföra arbete på hög höjd ska ha rätt kompetens så att arbetet utförs på ett säkert sätt, det gäller även personal som ska utföra räddning. Vart tredje år rekommenderar vi utbildning i fallskydd för att säkerställa att kunskapen bibehålls. Samtlig personal bör även ha utbildning i hjärt-lungräddning och första hjälpen.

4. Systematisk kontroll av utrustning

All fallskyddsutrustning ska besiktas minst en gång per år av en behörig person och dokumenteras.

5. Räddningsplan

På alla arbetsplatser där fallrisk föreligger ska en räddningsplan upprättas. Räddningsplanen ska beskriva hur en räddning ska genomföras och av vem. En förutsättning för att detta ska vara möjligt är att det finns räddningsutrustning i närheten av arbetsplatsen samt att det finns utbildad personal.

Hur ser det ut på din arbetsplats?

AV- och ombokningsregler

Det kostar ingenting att av/omboka fram till fyra veckor innan utbildningsstarten. Vid senare av/ombokning debiteras 35 % av kursavgiften fram till två veckor före start. Vid av/ombokning senare än två veckor innan utbildningsstart debiteras 100 % av kursavgiften. Av/ombokningsreglerna gäller om inget annat gällande avtal finns.

Letade du efter någon annan utbildning inom säkerhet?

Vi erbjuder fler säkra utbildningar, bland annat: